Miért fontos a helyszíni felmérés?

A helyszíni felmérés során négy fő kérdést vizsgálunk:

  1. Hol helyezzük el a beltéri egység(ek)et?
  2. Hol helyezzük el a kültéri egység(ek)et?
  3. Honnan tud a készülék elektromos megtáplálást kapni?
  4. Hova tudjuk elvezetni a keletkező kondenzvizet?
 

Mit érdemes átgondolni?

A részletek megválaszolásához egy sor kérdést és szempontot végig kell vennünk. Általánosan az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni, amelyeket a helyszíni felmérés során is átbeszélünk:

Minden Európában forgalmazott klíma rendelkezik fűtő és hűtő üzemmóddal. +5 fokig kiegészítő fűtésre az összes általunk forgalmazott modell alkalmas. A mínuszokban történő fűtéshez semiképpen sem ajánljuk a gyártók alap modelljeit.

A legalább „A” energiaosztályú (azaz SCOP>3,4) hőszivattyúkra H-tarifa igényelhető. Amennyiben klímával szeretne fűteni, javasoljuk ennek bekötését, mivel ez esetben akár 60%-kal alacsonyabb energiaár mellett üzemeltetheti a klímaberendezést a fűtési időszakban.

A berendezés egy légteret képes hatékonyan hűteni ill. fűteni. Amennyiben több különálló helyiséget szeretne klimatizálni, azt javasoljuk, hogy minden klimatizálni kívánt helyiségben helyezzen el egységet, mert a több helyiség összeszellőztetésével kívánt klimatizálás csökkenti a klíma által biztosított komfortot, a többi helyiségben a beállított hőmérséklet nem lesz elérhető.
A beltéri egységek esetén ki kell választani a beltéri egység típusát (oldalfali, konzolos, mennyezeti, oszlop, stb), és hogy a helyiségben hová kívánja helyezni, ahol a berendezés által keltett légáramlás a lehető legjobban felkeveri a helyiség levegőjét, miközben a lehető legkevesebb huzathatás éri a felhasználót.

A kültéri egységek elhelyezésénél szempont, hogy falra, lapostetőre vagy ferdetetőre, esetleg egyéb speciális helyre lehet-e rögzíteni. Érdemes minél közelebb helyezni a beltéri egységhez, mivel a csővezetékeken történő veszteség és a telepítés ára a csövezés hosszával arányosan növekszik. Kb. 30 méter lehet a csövezési távolság az egységek között, 10 méter magasságkülönbséggel (de ez berendezéstől függ), illetve érdemes naptól és egyéb időjárási viszonyoktól védett, pormentes helyet találni. Szempont továbbá, hogy a csövezés a lehető legkevesebb legyen –  bár minimum 3 méter cső beépítése javasolt a kültéri és a beltéri egység között rezgés- (zaj)védelmi okokból.

A hőnyereség/hőveszteség három formában jelentkezik egy épület/helyiség esetén: transzmisszió (hőátadás), filtráció (természetes szellőzés, légcsere) és hősugárzás. A helyiség hőháztartásának kiszámításához fontos, hogy ezeket is figyelembe vegyük.

A helyiségek használatából fakadóan jelentkezhetnek egyéb hőtermelők is, pl. egy fő kb. 100-150 W hőterhelést jelent egy helyiségben, de egy számítógép, televízió, vagy egyéb gépek is jelentősen meg tudják növelni a helyiségben termelődő hőt.

A klíma a körfolyamatot elektromos áram hajtotta kompresszor segítségével valósítja meg. Egy berendezés áramfelvétele 3 A-től akár 20 A-ig is elmehet (a teljesítmény függvényében). A biztonságos elektromos bekötéshez a vezetékhálózatnak bírnia kell a terhelést.

Amennyiben a kültéri és a beltéri egység nem helyezhető el egymással szemben a fal két oldalán, a vezetékeket valamilyen módon el kell rejteni. A kábelcsatorna egyszerűbb, gyorsabb. A falhornyos megoldást felújítás/építkezés során javasoljuk, mert nagyobb kosszal, több munkával jár, cserébe a megoldás esztétikusabb.

A klíma beltéri egységében hűtési üzemben kicsapódik a levegő nedvességtartalma, amit a beltéri egység összegyűjt, ezt el kell vezetni. Az így keletkező cseppvíz mennyisége akár a 2 liter/óra mennyiséget is elérheti. Amennyiben megoldható, a legjobb megoldás a csatornahálózatba történő bekötés, azonban ez jellemzően csak felújítás/építkezés közben valósítható meg. Meglévő ingatlanban történő kiépítés esetén általában a szabadba vezetik, ahol beköthető az ereszcsatornába, esetleg gyűjthető valamilyen vödörben (növények locsolására tökéletesen alkalmas). Az utcára kilógatott megoldást a legvégső esetben javasoljuk, de sajnos van, ahol elkerülhetetlen.

Fűtési üzemben a kültéri egységben keletkezik kondenzvíz. Vannak olyan helyek, ahol zavaró ennek a lecsöpögése. (pl. erkélyen vagy járda felett) Ebben az esetben kültéri kondenzvíz gyűjtő tálca elhelyezését javasoljuk.

És természetes, hogy ezeken a kérdéseken túl is számos különböző igény merülhet fel. Íme néhány szempont, amik tovább befolyásolhatják a választást:

A klímaberendezések kültéri egysége 60 dB, a beltéri egysége 50 dB körüli maximális hangteljesítménnyel rendezik (illetve alacsonyabb terhelésen jelentősen csökken a hangterhelés). Egyes típusok tervezésénél nagyobb hangsúlyt fektettek az alacsony zajterhelésre mind a kültéri (csendes üzemmód), mind a beltéri (éjszakai üzemmód) esetén.

A berendezés különböző alkatrészei működési elvüket vagy minőségüket illetően eltérőek lehetnek, valamint a különböző vezérlési logika is okozhatja, hogy egyes berendezések jobb hatásfokkal működnek mint mások. A magasabb hatékonyság alacsonyabb üzemeltetési költséget jelent azonos üzemeltetési feltételek mellett.

A berendezésekre a forgalmazó vállalja a garanciát. Amennyiben tőlünk vásárolja a berendezést, split klímákra az alábbi garanciális feltételek vonatkoznak:

A Garancia alapesetben minden berendezésre 3 év. A garancia megőrzésének feltételeként előírjuk a berendezés használattól függő karbantartását. Karbantartás nélkül mindegyik berendezésre a beüzemeléstől számított 12 hónapra vállalunk garanciát.

 

  * Csak hűtésre használt berendezések esetén évi 1x karbantartás szükséges (március-április)

  * Fűtésre és hűtésre egyaránt használt berendezések esetén évi 2x karbantartás szükséges (március-április & október)

Egyes berendezésekhez elérhető online vezérlés, azaz a berendezés csatlakozni tud a helyi wi-fi hálózatra. Amennyiben a berendezést szinkronizálja az okostelefonjával, bárhonnan vezérelhetővé válik, ahol van internetelérhetősége.

Ez egy hasznos kiegészítő, hiszen a berendezés kikapcsolható, amíg nem tartózkodik otthon, és visszakapcsolható, amikor elindul, így mire hazaérkezik kellemes hőmérséklet fogadja. Mindezzel energiát takaríthat meg, valamint ellenőrizheti, hogy a berendezést kikapcsolt állapotban hagyta-e. Ezen kívül a berendezés energiafogyasztása is nyomon követhető az alkalmazásban.

Mi főként Daikin berendezéseket szerelünk. A Daikin egy japán márka, azonban az Európába szánt típusait helyben gyártja. (Belgiumban, Csehországban, Lengyelországban és Törökországban)

Egy klímaberendezés ára beszereléssel együtt ~550.000 Ft-tól akár 1.000.000 Ft-ig is terjedhet a beszerelés bonyolultsága, a konkrét típus és a szükséges teljesítmény függvényében.

A helyszíni felmérés során ezekre a kérdésekre igyekszünk választ találni. Meghallgatjuk az Ön véleményét, igényét, és a tapasztalataink, a helyszínen felmerülő egyéb szempontok alapján igyekszünk megtalálni az optimális megoldást. Ha minden kérdésben sikerül kompromisszumra jutni, emailben árajánlatot küldünk, ahol feltüntetjük a különböző megvásárlásra ajánlott berendezések árait és főbb jellemzőit, ami alapján összehasoníthatók.

LÉPJÜNK KAPCSOLATBA!