You are currently viewing Klímák fogyasztása – tévhitek és valóság
Electricity kilowatt hour meter closeup 3d

Klímák fogyasztása – tévhitek és valóság

Tényleg 42%-kal magasabb lesz a villanyszámlám? Mennyit fogyaszt egy klíma hűtési üzemmódban? Mennyit fogyaszt egy klíma fűtési üzemmódban? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ találni a következő sorokban, maradjanak velünk!

Számos cikket olvastam az interneten, amik azt bizonygatják, hogy egy klíma beszerelése után az áramszámlán is jelentős plusz költség fog megjelenni. Nem vitatom, kevésbé korszerű klímák esetében tényleg jelentős lehet az áramfogyasztás, de egy modern inverteres klíma igencsak energiatakarékos. Hogy mennyire? Számoljuk ki!

Hűtési teljesítmény vs. elektromos teljesítmény

Mivel a klíma lényegileg egy hőszivattyú, ezért a felvett teljesítmény nem egyezik meg a leadott teljesítménnyel. Például egy 3500 Wattos hűtési teljesítményű split klíma nagyjából 1000 Wattot vesz fel a hálózatból.

Hűtési üzemmód

Ebben a beállításban a légkondícionáló hatékonyságát az úgynevezett SEER (szezonális hűtési energiahányados) határozza meg. Ha például a berendezés SEER értéke 6, akkor 3500 W hűtési teljesítmény leadásához 583 W-ot vesz fel a hálózatból. Ez azt jelenti, hogy 38 Ft/KWh áram árral számolva 1 óra alatt 22 Ft-ot „eszik” a klíma. DE a klíma nem folyamatosan a maximális teljesítményén üzemel, hanem közelítve a kívánt hőmérséklethez az inverter leszabályoz, és egy sokkal alacsonyabb fogyasztási szinten jár hosszú távon. Ha napi 10 óra intenzív használatot számolunk, akkor 200 Ft lesz nagyjából a költség, egy hónapra vetítve pedig 5000-6000 Ft-ra számíthatunk. Ha egy nagyon meleg nyárral szezonnal számolunk, akkor 15 000-20 000 Ft-ot fog fogyasztani a klíma a teljes szezon alatt. Ez azért egy elég túlzó szám, a jellemző az az évi 200 KWh fogyasztás hűtési üzemmódban, ami 10 000 Ft alatti költséget jelent. Ezért cserébe számos átaludt éjszakát kapunk, csökkenthetjük a stresszt, ami hozzájárul a napi hatékonyságunkhoz és az egészségünk hosszútávú megőrzéséhez is.

Fűtési üzemmód

Itt a szezonális hatékonyságot a SCOP (szezonális fűtési energiahányados) mutatja meg. Egy átlagos klíma SCOP értéke 4, tehát így az óránkénti maximum fogyasztás fűtési üzemmódban 38 Ft körül alakul. Nem árt azt is figyelembe venni, hogy Magyarországon több fűtésre van szükség, mint hűtésre, ezért fűtési üzemmódban többet fog menni a klíma, ezáltal a fogyasztása is magasabb lesz a hűtési üzemmóddal összevetve. Évente nagyjából 1000 kWh áramot fogyaszt el egy légkondícionáló fűtési üzemmódban, ami éves szinten 38 000 Ft költséget jelent. Ehhez érdemes hozzáfűzni, hogy a többi fűtési mód egytől egyig drágább, arról nem is beszélve, hogy mennyivel környezetszennyezőbbek.

Karbantartás

 Ha az éves költségeket nézzük, akkor nem árt figyelembe venni az éves karbantartási költségeket is. Ha csak hűtési üzemmódban üzemel a berendezés, akkor évente 1, hűtési és fűtési üzemmódban évi 2 karbantartás javasolt. Egy klíma karbantartása a szennyezettségétől függően 10 000 – 15 000 Ft

Összegzés

Ha a klíma csak hűtési üzemmódban megy, akkor 20 000 – 25 000 Ft éves költséget jelent, míg hűtési-fűtési üzemben 70 000 – 80 000 Ft kell évente ráfordítanunk.

Vélemény, hozzászólás?