Fűtés klímával

Újra és újra visszatérő kérdés, hogy érdemes-e klímával fűteni. Ez egy nagyon jó kérdés, amire a rövid válasz, hogy igen, de vizsgáljuk ezt meg egy kicsit tüzetesebben.

Mit is jelent klímával fűteni?

Alapból a klímákban a beltéri egység hűt, amíg a kültéri egység fűt, tehát a beltéri egység által elvont hőt a kültéri egység leadja a környezetének. Ezzel szemben ha fűtünk a klímával ez megfordul, és a kültéri egység által a kintről elvont energiát használjuk fel a házunk fűtésére. Ez lényegileg egy egyszerű hőszivattyú. A lényeg, hogy nem „előállítjuk” a hőenergiát közvetlenül, hanem csak „szivattyúzzuk”, ami egy sokkal gazdaságosabb megoldás. Ennek mérőszáma az SCOP érték, ami azt mondja meg, hogy egy egységnyi villamos energiából hány egységnyi hőenergia kerül előállításra. Tehát leegyszerűsítve ha a SCOP érték pl. 4, és van egy azonos áramfelvételű klímánk és hősugárzónk, akkor a klíma négyszer annyit fog fűteni ugyanolyan áron.

További előny: H tarifa

A feljebb ismertetett indokok miatt ez egy igen környezetbarát fűtésnek számít, ezért az áramszolgáltatóknál elérhető egy úgynevezett H tarifa. Ha egy készülékhez H tarifát igénylünk, akkor az fűtési szezonban (október 15-től április 15-ig) olcsóbban számolják a készülék által elfogyasztott villamos energiát.

Mennyit spórolhatunk gázfűtéssel szemben?

Jelenleg a 1kWh villamos energia ára normál díjszabással 37,5 Ft, H tarifával 23 Ft, míg 1kWh gáz ára kb. 12 Ft. Ez azt jelenti, hogy ha a SCOP érték legalább 3,2 akkor már jobban megéri klímával fűteni, mint gázzal. Az SCOP érték általában 4 körül van (ez függ a klíma típusától és hogy mennyire van hideg télen) ez alapján elmondhatjuk, hogy a fűtésszámlánknak nagyjából 25%-át spórolhatjuk meg, ha áttérünk klímával való fűtésre abban az esetben, ha nem igénylünk H tarifát. H tarifa igénylése esetén pedig a korábbi fűtésszámla 50%-át takaríthatjuk meg.

Milyen klímát válasszak fűtéshez?

Ma már az összes klíma rendelkezik fűtési képességgel, de ez még önmagában nem sokat jelent, mivel – főleg az alacsonyabb karegóriájú gépeknél – a hőmérséklet csökkenése magával hozza a fűtési teljesítmény drasztikus esését, ami azt jelenti, hogy mondjuk -10 foknál, nagyon kicsi lesz a fűtési teljesítménye, amikor pont, hogy erős fűtésre lenne szükségünk. Ezen gépek fölött vannak eggyel a téliesített gépek, amik már kicsit fejlettebbek és rendelkeznek karterfűtéssel, valamint kültéri csepptálca fűtéssel. Ez már kezdetnek nem rossz, de jellemzően ezen klímáknak is hamar leesik a fűtési teljesítménye ha jönnek a mínuszok, valamint fűtési üzemben a kültéri egység igencsak hangos. Ilyen pl. a Gree Comfort-X, vagy a Midea Mission. Ezeknél jelentősen jobbak a fűtésre optimalizált gépek, amik úgy lettek kifejlesztve, hogy egész fűtési szezonban képesek legyenek fűteni. Ezek a gépek még -20 fokon is képesek leadni a névleges fűtési teljesítményüket és nem is hangos a kültéri egységük. Ilyen pl. a Gree U-Crown, vagy a Daikin Perfera.

További szempont lehet a beltéri egység zajszintje fűtési üzemmódban. Mivel a meleg alapvetően felfelé száll, ezért az oldalfali klímáknak jelentős légáramlást kell létrehozniuk, hogy az egész helyiséget befűthessék, ami zajjal és huzattal jár. Ez ellen azt lehet tenni, hogy egy standard oldalfali beltéri egység helyett parapet, vagy légcsatornázható beltéri egységet választunk. Ezek mivel nem széleskörűen elterjedtek, drágábbak a standard társaikhoz képest, azonban sokkal komfortosabb fűtés érhető el velük.

H tarifa igénylése

A fentiek alapján nagyon kecsegtető lehet a H tarifa igénylése, mivel jó megtakarítás érhető el vele. Miért nincs akkor még minden klíma H tarifás órára csatlakoztatva? A gyakorlati tapasztalat sajnos az, hogy az ingatlanok túlnyomó többségében igen elavult az elektromos mérőhely, így a H tarifa igénylése együtt jár egy mérőhely korszerűsítéssel, aminek ára akár 150-200 ezer forint is lehet. Ezáltal a H tarifa akár több, mint 5 év alatt térül meg, és akkor még nem beszéltünk a H tarifa ügyintézésének bonyolultságáról. Sajnos ez sok embert elriaszt ettől a megoldástól. Érdemes azonban minden esetben utánaszámolni és árajánlatot kérni egy H tarifával foglalkozó cégtől, mert ez számos esetben jó befektetési lehetőség.

Összegzés

Ha fűtési rendszer korszerűsítés előtt állunk, akkor mindenképpen érdemes klímás vagy komolyabb hőszivattyús rendszert kiépíteni, mert spórolhatunk vele és sokkal környezetbarátabb, mint a gáz, vagy elektromos fűtés. A H tarifa igénylésén pedig érdemes elgondolkozni, ez általában egy klíma esetén nem térül meg túl hamar, de 2-3 klíma, vagy komolyabb hőszivattyú esetén már mindenképpen megéri erre is áldozni.

 

Vélemény, hozzászólás?